Torstaina oli pitkä ja piinainen työpäivä ja olisin mieluiten mennyt suoraan kotiin. Vaihtanut päälle pehmeät vaatteet ja kuukahtanut sohvalle tuijottamaan jotain, jossa ei tarvitse ajatella. Vaikka tyhjää ruutua tai kadun varren sireenien latvoja, jotka vilkuttavat olohuoneen ikkunasta tuulisella säällä. Olin kuitenkin kutsunut koolle toisen satsin Kasvukavereita, joten Partioasemalle taas. Igluun, sinne kellarikerrokseen, jossa pitäisi jaksaa olla innostava ja läsnä. Vielä bussissa epäilin itseäni kovasti. Ei ollut yksinkertaisesti mitään, mistä ammentaa. Epäilin kovasti onko minusta tähän tai oikein mihinkään muuhunkaan juuri nyt.

Sama efekti kuin joskus laumanjohtajana tai nykyään piirihallituksen kanssa. Oma voimattomuus jää taka-alalle kun saa porukan kokoon ja aistii sen odotuksen, reippauden ja tekemisen meiningin, jolla muut ovat mukana. Se tarttuu itseenkin eikä illalla saa unta kun pitää miettiä seuraavia askelia. Näin Kasvukavereidenkin kanssa, joista paikalla oli torstaina neljä lippukuntaa. Yhteensä mukana on nyt 14 ja niinpä näitä ensimmäisiä tapaamisia pidetään kolmessa erässä, jotta ehdittäisiin jutella ja paneutua jokaisen juttuihin. Aika loppuu kuitenkin aina kesken, sillä paljon olisi asiaa ja pohdittavaa. Toivon, että jo tähän mennessä mukana olleiden ajatuksiin ja tekoihinkin on tarttunut mukaan kaikenlaista. Kokemuksia muista lippukunnista, hyviä käytäntöjä ja ideoita, jotka voi viedä omaan lippukuntaan. Tietoa siitä, mihin kaikkeen piiristä voi saada apua. 

Yhden asian paasaamisesta eivät Kasvukaveritkaan voi välttyä, sillä niin usein huomaa, ettei lippukunnissa olla ihan perillä siitä, mikä piirin tehtävä on. Piirin tehtävä on olla olemassa lippukuntia varten ja auttaa lippukuntia hoitamaan omaa, partiotoiminnan paikallista toteuttamistehtäväänsä. Piirin tehtävä on olla apuna ja tukena, tarjota koulutusta, välineitä, palveluita, olkapäitä ja kaikkea muuta, mitä lippukunnat tarvitsevat. Ongelma on useimmiten se, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Oman kokemukseni mukaan lippukunnissa ei olla ajateltu, että jotain tiettyä apua voisi saada piiristä ja piiritoimijoiden kristallipallot taas eivät näe ihan joka kolkkaan. Etenkään lippukuntien hallituksiin tai johtajaneuvostoihin, joissa saatetaan tuskailla asioiden jos toistenkin kanssa.

Kevätkokouksessa oli jaossa sinikantinen "Opas piirin palveluihin", joka sisältää piirin koulutus-, ohjelma- ja tilattavien palveluiden tarjonnan kirjon. Se on tarkoitettu käytettäväksi. Ihan aikuisten oikeasti. Olen aikamoisen varma, että oppaasta löytyy jokaiselle jotakin etenkin jos jaksat lukea viimeiseen osioon saakka. Tilattavissa palveluissa on kaikenlaista, josta on iloa omassa lpkssa vaikka pienemmällekin porukalle. Tilaa hallitukselle kokousteknikkaopetusta! Tilaa vaeltajaryhmälle perustietoja kehy-hankkeen toteuttamiseksi! Tilaa pihalainen tai pari pönöttämään lippukunnan juhliin! Tilaa setti partioperinteistä ja niiden synnyttämisestä sekä vaalimisesta! Tilaa Partiopamaus apua! Tilaa erätaitokoulutusta!

Tilaa tilattavissa,

Paula