Jokunen vuosi sitten pidimme YTP-akelakurssia Jokelassa ja yksi omista rupeamistani käsitteli viestintää. Kaikille jaettiin laput, joissa luki jokin tapa viestiä: tekstari, puhelinsoitto, TV-mainos jne. Tarkoituksena oli löytää se viestintäkeino, joka on kurssin mielestä yli muiden. Jos kaikki muu viestintä kävisi mahdottomaksi, minkä tavan haluaisimme partiossa jäävän jäljelle? Mikä keino olisi mukava, tehokas ja muutenkin säilyttämisen arvoinen?

Jokainen siis yritti puhua muita ympäri hylkäämään toiset viestintäkeinot ja liittymään oman viestintätavan taakse. TV-mainoksen haltija taisi luopua omastaan ilman minkäänlaista suostuttelua ja vähitellen tippuivat niin kirjeet, puhelut kuin tekstaritkin. Yksi oli ylitse muiden: henkilökohtainen tapaaminen.

Tämä rupeama tulee minulle usein mieleen vieläkin kun viestinnässä tökkii ja tällä viikolla en juuri muuta ole ehtinyt ajattelemaankaan. Monelta mielipahalta ja epäselvyydeltä olisi taas viime päivinä vältytty, jos huolenaiheista olisi puhuttu kasvotusten tai edes puhelimessa. Ilkeä eemaili antaa mahdollisuuden niin moniin väärinymmärryksiin ja vääntelyihin, että rakentavistakin yhteistyöajatuksista saa tarvittaessa aikaiseksi kaikenlaisia uhkauksia. Hurjat huhut saavat siivet selkäänsä ja vihollinen on valittu. Usein sähköpostien ukkonen kääntyy ainakin pilvipoudaksi jos päästään edes puhelimeen asti.

Olen myös oikeasti joutunut miettimään (taas) miltä me piiritoimijat oikein näytämme lippukuntatoimijoiden mielestä. Kasvaako minulla sarvet päässä? Tietääkö saapumiseni huonoa? Vai olisiko mahdollista, että meillä kaikilla olisi ihan todella sama laadun ja kasvun mukainen päämäärä: parempaa partiota Pipsa ja Patu Partiolaisille, niin nykyisille kuin tulevillekin. Piru vie, se onnistuu vain ja ainoastaan yhdessä mutta kun edes neuvottelupöytään ei päästä ennen kuin rintamalinjat on jo lyöty lukkoon.

Piiri on sen lippukunnat. Piirin tehtävä on palvella lippukuntia. Tämän soisi olevan ihan kaikille selvillä. Piirin tarjoamista palveluista ja tuesta pitääkin antaa palautetta, vaatia lisää ja pyytää parempaa, mutta pitää myös olla reilu. Mielestäni reiluus on esimerkiksi sitä, ettei ammuta heti ovelle.

Paula