"Uusimaa (ruotsiksi Nyland, latinaksi Nylandia) on Suomen maakunta, joka kuuluu Etelä-Suomen lääniin ja sijaitsee Suomenlahden rannikolla......Maakunnan pinta-ala on 6 366 neliökilometriä ja väkiluku 1 329 004. Uusimaa on ylivoimaisesti Suomen väkirikkain maakunta. Sinne muuttaa vuodessa noin 10 000–20 000 ihmistä muualta Suomesta, mikä on johtanut tilanteeseen, jossa neljännes Suomessa asuvista asuu Uudellamaalla."

Yllä oleva määritelmä on suoraan netin suuresta tietosanakirjasta Wikipediasta. Uusimaa käsittää tässä tapauksessa alueellisesti myös Päpan alueen, mutta ei anneta sen hämätä. Keskitytään juuri nyt meihin, Uuteenmaahan niin kuin se partiossa on partiopiirinä opittu tuntemaan. Osaisitko sanoa, mitä Uusimaa on juuri sinulle?

Monessa lippukunnassa lippukuntaidentiteetti on suhteellisen selvä: me ollaan tällaisia ja nuo tuolla ovat tuollaisia. Toisten toiminta painottuu erämeininkiin, toisille ehkä koulutus tai kv on tärkeämpää. Oma kokemukseni on, että asenteet ja ajatukset istuvat tiukassa. Oma lpk-identiteetti näkyy toiminnassa, ajatuksissa ja suunnitelmissa. Entä se piiri-identiteetti? Onko uusmaalaisuus sinulle jotain erityistä? Olisitko kotonasi jossain muualla?

En ole enää pitkään aikaan ollut kovin hyvä vastaamaan siihen, miten lippukunnissa uusmaalaisuutta koetaan. Olen usein kutsunut itseäni Uudenmaan Partiopiirin tuotteeksi ja luulen osuneeni oikeaan suuntaan. Minulle tämä määritelmä on kuitenkin pääasiassa positiivinen. Yhdistän uusmaalaisuuteen uskallusta, uudisraivaajahenkeä, tervettä kyseenalaistamista ja myös oman itsensä jatkuvaa haastamista. Uudellamaalla innostus ajaa tarvittaessa kokemuksen ohi, ikä ei ole este ja epäonnistuminenkin on sallittua. Tällaisena Uusimaa näyttäytyy minulle.

Piirin 25-vuotishistoriikkia on vuoden vaihteen tienoilla luettu piirihallituksen parissa toivottavasti huolella. Aina uusi maa -kirja kokoaa kansiin tuhdin annoksen uusmaalaisuutta, sitä fiilistä ja meininkiä, jota ei voi pinta-aloissa tai sijainneissa mitata. Fakta kuitenkin on, että tänne meille etelään pakkautuu lisää väkeä jatkuvalla syötöllä. Partiolle, etenkin meille ja Päpalle, tämä tarkoittaa valtavaa kasvun haastetta. Partion pitäisi olla haluttu harrastus, lippukuntien pystyä ottamaan tulijat vastaan ja pitämään heidät partiossa. Tehtävä ei ole helppo, mutta siitä on selviydyttävä jos haluamme tulevaisuudessakin olla uusmaalaisia partiolaisia ja vielä ylpeitä siitä.

Piirin kasvaessa usmaalainen identiteetti muotoutuu ja mukautuu, siitä olen varma, mutta toivon hartaasti, että perusainekset säilyvät. Uudistuminen ja uskallus, uusmaalaisen hengen levittäminen on meidän kaikkien tehtävä nyt ja tulevaisuudessa. Uudet lippukunnat ja uudet partiolaiset ottavat mallia meistä nykyisistä. Millainen on siis sinun Uusimaasi, jonka viestiä viet eteenpäin?

Laatu, kasvu ja aina uusi maa. Sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Uskallusta,

Paula