Rehellisyyden nimissä on kirjoitettava jatko-osa edelliseen kirjoitukseen. Kertoa kansalle, tuliko plussaa vai ei. Rehellisyyden nimissä on myös pahoiteltava, että lisäselvitystä rehelliseen purnaukseen tulee vasta nyt, viikon päästä alkuperäisestä tekstistä. Viikko on ollut sen verran kaaoksellinen, ettei blogin hallintaosiolla ole ollut mitään mahdollisuuksia avautua. Partio on venynyt työpäiviin ja työpäivät partioon, eikä ajatuksiaan ole voinut hallita kummassakaan. Tekee mieli tehdä toista kun on toisen aika. Ja toisin päin. Toisena itsensä kanssa mutta ei oikein itsenään toisten kanssa, koska mieli vaeltaa ja huolehtii seuraavasta tunnista, illasta, yöstä, päivästä. Viikostakin.

Rehellisesti siis plussasta. Ja miinuksista ja niiden yhteissummasta. Viikko sitten perjantaina otti päähän ja oli paha mieli. Viikko sitten lauantaina aamu ei näyttänyt kovin lupaavalta enkä innostunut sunnuntaistakaan, mutta lauantai iltapäivällä aurinko sarasti. Ohjaamisen kokonaisuus oli oikeasti hyödyllinen ja opettavainen. Sain paljon, jotain ja hyödyllistä. Eväitä ohjaamiseen ja elämään, kipinän ja taitoja toimia ohjaajana eikä vain johtajana. Ymmärsin ohjaamisen haasteista ja tavoista. Tajusin, miten vaikeaa ohjaaminen usein on johtamiseen verrattuna. Johtajalla on paljon suorempia ja nopeammin vaikuttavia keinoja. Ohjaajan tekeminen on pitkäjänteisempää, hitaammin näkyvää.

Mietin pitkään, olenko tällä hetkellä ohjaaja vai johtaja. Varapaavin virallinen titteli on johtamistehtävä, mutta toimintatavoissa on paljon ohjaamisen elementtejä ja käytäntöjä. Ehkä siis johjaaja? Tai ohtaja? Toisaalta, pestiin kuuluu osaltaan myös kouluttamista, enemmän epäsuoraan kuin suorasti mutta kuitenkin. Kohkaaja tai kohtaaja? Haluaisin olla kohtaaja. Sellainen, joka osaisi olla enemmän läsnä, ohjata, johtaa ja kouluttaa sopivissa määrin, oikeissa paikoissa ja oikeilla keinoilla. Kohtaamisessa onnistuminen ei ole pieni juttu, etenkin kun on tällainen itsepäisyyteen ja yksittäisyyteen taipuvainen jurottaja.

Möyh. Lisää opastusta kohkaamiseen, kohtaamiseen ja johjaamiseen taas maaliskuussa.

Paula